Potvrdio gradonačelnik
26

New York ukinuo zabranu puštanja ezana na zvučnik tokom džume i iftara za vrijeme ramazana

T. K.
Foto: Twitter /  5Pillars
Foto: Twitter / 5Pillars
Gradonačelnik New Yorka Eric Adams potvrdio je informacije da će se u ovom gradu, poziv na molitvu muslimana - ezan, moći učiti preko zvučnika tokom džuma-namaza i tokom iftara za vrijeme ramazana.

"Predugo je postojao osjećaj da našim zajednicama nije bilo dozvoljeno da pojačaju svoje pozive na molitvu. Danas smanjujemo birokratiju i jasno kažemo da džamije i bogomolje mogu slobodno pojačati zvuk ezana petkom i tokom ramazana bez potrebne dozvole", rekao je Adams.

Nove smjernice će dozvoliti džamijama u gradu da emituju ezan između 12:30 i 13:30 sati svakog petka, a također se dozvoljava emitovanje ezana tokom akšam namaza svake noći svetog mjeseca ramazana.

New York se sada pridružuje drugim gradovima, uključujući Minneapolis.

Na sastanku, na kojem su bili predstavnici raznih udruženja i muslimanskih fondacija, Adams je rekao učesnicima da su slobodni prakticirati svoju vjeru u New Yorku.

"Ponosan sam, danas to konačno radimo", istakao je gradonačelnik.

Naveo je na kraju da je islam, poput kršćanstva, judaizma i drugih vjera, važan element njujorške kulture te da su džamije velika pomoć u borbi protiv kriminala i neregularnih migranata.