{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Zatvorenici u Guantanamu su redovno bili zlostavljani

N
17.10.2004. u 22:26
0
0
New York Times: Zatvorenici u Guantanamu su redovno bili zlostavljani
0
New York Times: Zatvorenici u Guantanamu su redovno bili zlostavljani
U američkom vojnom zatvoru u bazi Guantanamo Bay na Kubi zatvorenici koji baš nisu pokazali spremnost na saradnju, redovno su bili zlostavljani, donosi današnji New York Times pozivajući se na čuvare zatvora i djelatnike tajnih službi.
Prema pisanju tog lista, zatvorenici koji nisu bili spremni na saradnju, skidani su do donjeg rublja, vezale bi im se i noge i ruke. Nakon toga bi bili izloženi bliještećem svjetlu i glasnoj muzici te bi istodobno i klimatski uređaji bili pojačani do maksimuma. To bi trajalo oko 14 sati.

Ministarstvo odbrane je samo, navodi taj list, dalo objašnjenje da je u Guantanamu obavljen ''siguran, ljudski i profesionalan'' posao.

U američkoj vojnoj bazi Guantanamo bilo je zarobljeno oko 600 ljudi iz 42 zemlje, pohvatanih u Afganistanu i pograničnom dijelu Pakistana, za koje se tvrdilo da su pripadnici Al-Qaide ili talibanskih organizacija. Sva prava advokatske i sudske zaštite su im bila uskraćena. Američko pravosuđe nije moglo intervenisati jer, kako je rečeno, nisu na tlu SAD-a.

Položaj zatvorenika i postupak prema njima izazvali su proteste desetak vlada i brojnih humanitarnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: