Korištenje bez dozvole
43

New York Times tužio kreatore ChatGPT-a zbog krađe miliona tekstova: Još nam publiku uzimaju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
New York Times tužio je OpenAI i Microsoft u srijedu, optužujući ih da koriste milione novinskih članaka bez dozvole da pomognu u obučavanju chatbotova za pružanje informacija čitaocima.

Times navodi da je to prva velika američka medijska organizacija koja je tužila OpenAI, tvorca popularne platforme umjetne inteligencije ChatGPT, i Microsoft, OpenAI investitora i kreatora AI platforme sada poznate kao Copilot, zbog problema s autorskim pravima.

U tužbi medija, podnesenoj federalnom sudu na Menhetnu, OpenAI i Microsoft su optuženi da pokušavaju da "iskoriste veliko ulaganje The Timesa u njegovo novinarstvo" koristeći ga da osiguraju alternativna sredstva za isporuku informacija čitaocima.

"Nema ničeg 'transformativnog' u korištenju sadržaja The Timesa bez plaćanja za stvaranje proizvoda koji zamjenjuju The Times i kradu publiku od njega", navodi Times.

Times ne traži konkretan iznos odštete, ali 172-godišnje novine procjenjuju štetu na "milijarde dolara".

AI kompanije prikupljaju informacije na mreži kako bi obučile generativne AI chatbotove i privukle su milijarde dolara investicija. Investitori su procijenili OpenAI na više od 80 milijardi dolara.