{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Slabe šanse za uspjeh pregovora o Kosovu

F
28.8.2007. u 12:03
0
0
New York Times: Slabe šanse za uspjeh pregovora o Kosovu
0
New York Times: Slabe šanse za uspjeh pregovora o Kosovu
Malo je vjerovatno da će politički ćorsokak oko statusa Kosova uskoro biti riješen usprkos početku novih pregovora ove sedmice, piše u utorak New York Times. Zbog navoda šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića i kosovskog premijera Agima Cekua, NYT smatra da je malo šansi za kompromis.
Navodeći riječi šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića i kosovskog premijera Agima Cekua, njujorški dnevnik navodi da su dva dužnosnika suprotstavljenih strana posljednjih dana izražavala sumnjičavost da bi tokom razgovora mogao biti postignut kompromis.

"Novi krug razgovora uslijedit će nakon mjeseci neuspješnih diskusija između kosovskih Albanaca, koji čine većinu u pokrajini i traže nezavisnost, i Srbije koja Kosovo smatra sastavnim dijelom svoje teritorije", objašnjava New York Times.

Navodeći da su u cijeli proces bili uključeni Zapad, Rusija i Ujedinjeno narodi i da brojni diplomati predstojeće pregovore vide kao "posljednju šansu" da se postigne sporazum, list ističe da bi u protivnome međunarodna zajednica bila stavljena u situaciju da "nametne rješenje".

List navodi da je prethodni krug pregovora sredinom aprila okončan bez sporazuma, kao i da je u julu Rusija odbacila plan UN-a kojem bi Kosovu bila odobrena nadgledana nezavisnost, uz prisustvo međunarodne misije.

"Sjedinjene Države su nagovijestile spremnost da priznaju nezavisnost Kosova do kraja godine i bez sporazuma ili rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ali su članice Evropske unije podijeljene", piše New York Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: