Svijet
0

New York Times: 'Obama kao Lincoln, Roosevelt i Kennedy'

FENA
Uvodnik dnevnika New York Times osvrće se na jučerašnji govor senatora Baracka Obame, koji se natječe za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u Philadelphiji. Njujorški list navodi da je riječ o izuzetno hrabrom i poštenom govoru o rasi i vjeri, koji je ukazao na karakterne crte Baracka Obame. Govor senatora iz Illinoisa New York Times uspoređuje s najpoznatijim govorima Abrahama Lincolna, Franklina Roosevelta i Johna Kennedyja.

Nastup senatora iz Illinoisa, koji je izravno prenošen od nekoliko televizijskih mreža, bio je važan za njegovu izbornu kampanju jer se on u njemu - kako se očekivalo - morao distancirati od svećenika Jeremiah Wrighta, čelnika njegove crkve u Chicagu, koji je poznat po svojoj kritici Amerike kao zemlje koja je 'nepopravljivo rasistička, genocidna i korumpirana'.

Barack Obama je osudio takve izjave, rekao je da u njegovoj nazočnosti Wright nije tako govorio, ali je i dodao da je 66-godišnji Jeremiah Wright 'njegov duhovni mentor, koji ga je priveo kršćanstvu'. 'Od njega se ne mogu distancirati, kao što se ne mogu distancirati niti od svoje bake, bjelkinje, koja me je odgojila, a koja je znala povremeno reći uvredljive stvari o crncima' – rekao je Barack Obama, čije riječi prenosi dnevnik Boston Globe.

'Mnogo je Amerikanaca afričkog porijekla iz generacije Jeremiaha Wrighta srdito jer su u mladosti iskusili poniženja i strah. Wrightova je greška što ne shvaća da se Amerika promijenila' – izjavio je senator Barack Obama. Senator iz Illinoisa je u svom govoru u Philadelphiji izjavio da i mnogi Amerikanci evropskog porijekla, posebno iz radničke klase, imaju vlastite zamjerke u vezi s rasnom problematikom - smatraju da je crncima danas neopravdano lakše nego njima, jer im država pomaže kroz socijalne programe te često imaju prednost u dobivanju posla.

Barack Obama je dodao – piše Boston Globe – da nema smisla zatvarati oči pred realnostima života u rasom i dalje podijeljenoj Americi, već se treba s tim problemima pošteno uhvatiti u koštac. Mnogo je više onog što nam je zajedničkog nego što nas dijeli – bila je poruka senatora iz Illinoisa. 'Ostaje da se vidi hoće li mu glasači povjerovati' - piše Boston Globe.