Svijet
0

New York Times: Nove promjene u američkoj administraciji?

FENA
Novi šef Ureda predsjednika Sjedinjenih Država Georgea W. Busha poručio je osoblju da će doći do značajnih promjena u načinu funkcionisanja predsjednikovog ureda, ali i novih kadrovskih rješenja, piše u utorak "New York Times".

"Ako ima onih koji razmišljaju o odlasku, onda je ovo dobro vrijeme za to", poručio je osoblju Joshua Bolten, koji je na mjestu šefa Ureda predsjednika SAD-a naslijedio Andrewa Carda.

Kako piše "New York Times", visoki dužnosnici Bijele kuće mjesecima su umanjivali potrebu provođenja sveobuhvatnije kadrovske promjene u administraciji. Poruka Joshue Boltena, kako se čini, sugeriše da je predsjednik Bush ipak došao do zaključka kako je potrebno dovođenje novih lica.

No još nije jasno koliko će široke i duboke biti promjene te hoće li one rezultirati novim političkim pristupom ili samo drugim licima koja će pokušati popularizovati postojeću politiku.

"New York Times" navodi da se spekulacije kreću do promjene visokih članova Bushovog kabineta, poput ministra odbrane Donalda Rumsfelda i ministra finansija Johna Snowa. Rumsfeld je prije nekoliko dana dobio javni izraz podrške predsjednika Busha, a ministar Snow nije.

Republikanski saveznici Bijele kuće izražavaju zadovoljstvo naznakama da će doći do promjena u administraciji, a zadovoljni su i načinom na koji je to objavljeno - na pres-konferenciji Bijele kuće.

Novinari su pitali glasnogovornika Bijele kuće Scotta McClellana hoće li on otići. Nakon što je rekao kako je on obično ne govori o svojim ličnim pitanjima, dodao je da su dvije godine provedene na mjestu glasnogovornika dugačko vrijeme i da je on toga itekako svjestan.