{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Cilj je ispunjen - šta sad

N
NINA
15.11.2004. u 10:37
0
0
New York Times: Cilj je ispunjen - šta sad
0
New York Times: Cilj je ispunjen - šta sad
"Cilj je ispunjen - šta sad", naslov je pod kojim je današnji New York Times objavio analizu vojnih operacija u Falluji, ali i njihovih političkih posljedica.
Sad kada je Falluja uglavnom pod kontrolom koalicijskih snaga, SAD i vlada premijera Iyada Allawija trebaju nastaviti s operacijama protiv pobunjenika izvan Falluje te pripremiti temelje za januarske izbore. No, kako piše New York Times, na putu do ovih vojnih i političkih ciljeva stoje ogromne zapreke.

U Falluji treba ponovno uspostaviti funkcioniranje infrastrukture kako bi se zadovoljile osnovne potrebe povratnika, a u gradu trebaju stalno biti prisutne jake snage sigurnosti jer će pobunjenici poduzimati razne akcije kako bi otežali život. Vojni zapovjednici u Iraku još uvijek nisu pronašli način kako se suprotstaviti kampanji zastrašivanja koju pobunjenici vode protiv Iračana, ističe New York Times.

Pišući o istom problemu Washington Post ukazuje na manjak iračkih vojnika. Vlada premijera Allawija raspolaže s osam bataljuna novoobučenih snaga čiji je glavni cilj okupiranje gradova nakon što američki vojnici poraze pobunjenike. Nakon razmještanja u Samari i Falluji već je došlo do manjka rezervnih iračkih snaga, a situacija će se dodatno pogoršati ako budu razmješteni i u Mosulu, piše Washington Post.

Prema pisanju tog lista slična situacija je i s američkim trupama, jer kako navode, bataljun koji je bio razmješten na prilazima Falluji morao je hitno krenuti put Mosula kad su pobunjenici pokrenuli napade u tom gradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: