Spreman odgovor
36

New York Times: Biden sprema niz cyber napada protiv Rusije i Kine

V. K.
Biden će uskoro obznaniti plan cyber aktivnosti SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Biden će uskoro obznaniti plan cyber aktivnosti SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena uskoro bi mogla pokrenuti niz cyber napada kao odgovor na kineske i ruske cyber aktivnosti u sistemima američkih saveznih i privatnih kompanija, prenosi New York Times.

U analizi New York Timesa koju potpisuju novinari zaduženi za pitanja cyber sigurnosti, predsjednik Joe Biden u narednom bi periodu trebao izaći u javnost sa listom akcija koje će Sjedinjene Američke Države sprovesti u narednom periodu kao odgovor na ruske cyber napade.

Pored problema sa Rusijom, Biden će u narednom periodu morati pronaći odgovor i na slične cyber aktivnosti Kine koje su u SAD-u zabilježene u proteklom periodu.

Prema analizi, prvi veći koraci u ovom pravcu od američkog predsjednika očekuju se u naredne tri sedmice. Odgovor će podrazumijevati niz tajnih akcija usmjerenih na ruske mreže što bi trebalo predstavljati odgovor Vladimiru Putinu, ruskim obavještajnim službama te vojsci.

Zvaničnici navode kako će cyber akcije Sjedinjene Američke Države kombinirati sa određenim ekonomskim sankcijama koje će također biti usmjerene prema Rusiji.

Također, Joe Biden bi trebao izvršnom naredbom narediti i jačanje mreže saveznih agencija kako se u narednom periodu ne bi mogli dogoditi slični napadi u američkom cyber prostoru.

"Za predsjednika koji je obećao da ruski napad neće ostati bez odgovora reakcija administracije bit će test njegove sposobnosti da uspostavi američu moć u borbi sa drugim silama u cyber prostoru", navodi New York Times.

Pored problema sa Rusijom, Joe Biden će se u narednom periodu morati suočiti sa sličnim problemima i u odnosima sa Kinom.

Naime, u prethodnih nekoliko dana pojavila se informacija kako je potencijalno hiljade klijenata, uključujući i one na saveznom nivou, koji koriste Microsoft naloge u SAD-u potencijalno ugroženo zbog navodnih hakerskih napada koje direktno finansira kineska vlada.

Američka vlada nije javno objavila nijednu informaciju o tome ko je odgovoran za hakiranje, ali u Bijeloj kući i u Microsoftovom timu postoji strah da bi špijunaža i krađa mogli biti uvod u daleko razornije aktivnosti , kao što je promjena podataka ili njihovo brisanje.

Ipak, za razliku od cyber aktivnosti usmjerenih protiv Rusije koje su gotovo pa sigurne, aktivnosti usmjerene protiv Kine zahtijevat će dodatnu analizu američke administracije.

Analiza će se prije svega odnositi na procjenu štete nakon napada što će definirati i američki odgovor na sve učestalije kineske napade u domenu cyber prostora.