Svijet
0

New York Post se ispričao zbog rasističke karikature

FENA
Nakon objave karikature koja je izazvala kritike i proteste zbog evociranja povijesnih rasističkih predodžbi, američki dnevni list The New York Post ispričao se u saopćenju objavljenom u četvrtak na svojoj web stranici.

Karikatura objavljenu u srijedu, na kojoj dvojica policajaca ustrijele čimpanzu uz komentar "Morat će naći nekog drugog da napiše idući paket poticaja", izazvala je kritike diljem SAD-a i proteste ispred sjedišta lista, jer je protumačena kao rasistička aluzija na predsjednika Baracka Obamu, koji je dan ranije potpisao zakon o gospodarskim poticajima.

Po objašnjenju NY Posta, karikatura koja je izazvala "značajno proturječje" bila je komentar incidenta koji se dan prije dogodio u Connecticutu, gdje je čimpanza kućni ljubimac teško ozlijedio jednu ženu prije nego što ga je policija ustrijelila.

NY Post, konzervativni niskonakladni list u vlasništvu Ruperta Murdocha, navodi kako se karikatura htjela narugati onome što naziva "blesavo napisanim" zakonom o poticajima.

"No doživljena je kao nešto drugo, kao crtanje predsjednika Obame, kao slabo prikriveni izraz rasizma. To svakako nije bila njezina namjera; onima koji su uvrijeđeni karikaturom, mi se ispričavamo", navodi list.

U saopćenju se istodobno poručuje da "nekima u medijima i javnom životu koji su prije imali razmirice s NY Postom" list nije dužan ispriku, prenijela je Hina.

Više afričko-američkih aktivista za građanska prava, na čelu s pastorom Alom Sharptonom, napali su karikaturu čiji je autor Sean Delonas, kao izvlačenje povijesne rasističke usporedbe crnaca s majmunima.

Sharpton je za petak poslijepodne najavio masovni protest ispred sjedišta The New York Posta na Manhattanu.