Višegodišnja borba s glodarima
0

New York odustaje od trovanja pacova, novi korak je sterilizacija

Klix.ba
Pacovi s kojima vlasti New Yorka već dugo ne uspijevaju izaći nakraj preživjeli su trovanja, izbjegli zamke, a sada je u planu strategija za njihovu sterilizaciju.

Detalji pilot programa usmjerenog ka sterilnosti ženskih glodara predstavljeni su na javnom skupu u sjedištu Odbora autoprijevoznika na Manhattanu. Proizvod ContraPest, koji će biti testiran na štakorima, ima za cilj da ubrza prirodni gubitak plodnosti i trajno steriliše ženku.

"Ako se pokaže uspješnom, ova tehnologija bi mogla biti odlična nadopuna trenutnoj strategiji trovanja i uništavanja glodara", objasnio je Thomas Lamb, šef Odjela za inovacije i tehnologiju u njujorškom gradskom prijevozu.

Proizvod koji će koristiti testiran je u Laosu, Indiji i na Filipinima, gdje štakori predstavljaju veliki problem za poljoprivredu i uzgoj riže. U New Yorku će biti postavljeni u posebne kutije mamce.

Vlasti su objavile da tipični njujorški pacov seksualnu zrelost dostiže u dobi od osam do 12 sedmica, a može živjeti i do 12 mjeseci. Ženka i po sedam puta godišnje dobija do 12 mladih. U New Yorku nemaju pouzdanih informacija o broju pacova u metrou.

ContraPest navodno nije štetan za ljude, a naučnici ga proučavaju već 22 godine. Da bi postala sterilna ženka pacova ga treba pojesti u količini od 10 posto od svoje težine.

Svjesne otpornosti pacova s kojima se godinama bore, gradske vlasti New Yorka su upozorile građane da njihova očekivanja od ovog poteza ne trebaju biti prevelika.