Crkva se protivila
61

New York odobrio kompostiranje ljudskih tijela

L. H.
New York je postao posljednja američka država koja je dozvolila takozvano ljudsko kompostiranje. Osoba sada može "pretvoriti svoje tijelo u tlo" nakon smrti, što se smatra ekološki prihvatljivom alternativom za tradicionalnu sahranu ili kremiranje.

Poznata i kao "prirodna organska redukcija", praksa vodi do toga da se tijelo razgrađuje nekoliko sedmica nakon zatvaranja u kontejner. Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima.

Tijelo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno s odabranim materijalima kao što su ostaci drveta i slame i postepeno se razgrađuje pod djelovanjem mikroba.

Nakon perioda od otprilike 30 dana - i procesa zagrijavanja kako bi se ubila svaka zaraza - voljenima se daje "nastalo tlo".

Tradicionalni ukopi koji uključuju lijes također troše drvo, zemlju i druge prirodne resurse. Zagovornici ljudskog kompostiranja kažu da je to ne samo ekološki prihvatljivija opcija, već i praktičnija u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

Ali, za neke, postoje etička pitanja o tome šta se dešava sa tlom koje je rezultat kompostiranja. Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da ljudska tijela ne treba tretirati kao "kućni otpad".