Podjele u zajednici
84

New York: Ispod sinagoge u tajnosti iskopan tunel, izbio sukob s policijom zbog njegovog zatvaranja

B. R.
Screenshot: Daily Mail/Wall Street Journal
Screenshot: Daily Mail/Wall Street Journal
U New Yorku je uhapšeno devet članova hasidske zajednice, jer se terete da su do sinagoge u tajnosti izgradili tunel. Članovi ove zajednice su pružili fizički otpor zatvaranju tunela.

Uhapšeni se terete za kriminalne aktivnosti te ometanje u radu državne uprave. Glasnogovornik jevrejske zajednice Chabad-Lubavitch nazvao ih je grupom studenata ekstremista. Tunel je izgrađen ispod ulice u Brooklynu, gdje se nalazi sjedište zajednice Chabad-Lubavitch. Zgrada u kojoj je sjedište predstavlja jednu od najznačajnijih jevrejskih građevina u New Yorku.

Gradska inspekcija je jučer pozvana da reaguje, jer je postojala zabrinutost da ilegalni tunel može biti prijetnja po sinagogu. S policijom su se fizički obračunali mladići koji su pokušali spriječiti rad inspekcije te punjenje tunela betonom. Tom prilikom su neki od mladića uhapšeni.

Predsjedavajući Chabada rabin Yehuda Krinsky zahvalio se policiji na njihovim naporima i izjavio da je zajednici naštetio vandalizam grupe mladih agitatora. Poručio je da će njihove radnje biti istražene te da će sinagogi biti vraćena svetost.

Nije poznato ko je tačno izgradio tunel, kako je izgrađen i koji su bili motivi za njegovu izgradnju. Jedan mještanin je za izjavio za list New York Times da su muškarci izgradili tunel kako bi ubrzali proširenje sinagoge.

Pojedini članovi zajednice, koji su prisustvovali vjerskim službama, navodno su se žalili na nedostatak prostora. Sinagogu godišnje posjete hiljade ljudi, a ranije je bila dom čelnika ortodoksnog jevrejskog pokreta, rabina Menachema Mendela Schneersona.

On je zaslužan za revitalizaciju hasidske zajednice koja je uništena u holokaustu, a preminuo je 1994. Smatra se da je tunel odraz podjela unutar ove zajednice. Duboko religiozni članovi zajednice smatraju da je Schneerson jevrejski mesija, dok većina ostalih članova ne vjeruje u to, prenosi BBC.