Grad na udaru u SAD-u
221

New York: Groblja preopterećena zbog koronavirusa, tijela "na čekanju"

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čelnici pogrebnih društvava i grobalja u New Yorku tvrde da kriza zbog koronavirusa opterećuje normalno funkcionisanje djelatnosti.

Kako prenosi NBC, kriza je uzrokovala kašnjenje sahrana i preopterećenje bolnica i mrtvačnica gdje se tijela drže danima bez mogućnosti sahranjivanja. U četvrtak je broj umrlih od posljedica vezanih za koronavirus dostigao 1.562 što je čekanje na sahrane produžilo i do čak sedam dana.

Pojedine bolnice u New Yorku kasne ne samo samo transportom tijela, nego i sa izdavanjem potrebne dokumentacije uključujući i smrtne listove bez kojih je sahranjivanje nemoguće.

Jedan direktor njujorškog groblja kazao je da je prije koronavirusa na dnevnoj bazi dobijao oko šest poziva vezanih za rezervaciju sahrane, dok je broj poziva usljed pandemije porastao na 100 dnevno.

Također, pored porasta broja umrlih, radnici grobalja rade opreznije i u odvojenim timovima kako bi smanjili mogućnost zaraze među sobom. I taj faktor dodatno otežava normalno funkcionisanje sistema.

"Groblja ne mogu da podnesu volumen posla i primaju samo određeni broj tijela kako bih ih propisno sahranili. Porodice imaju razumijevanja, ali to naš posao ne čini lakšim", rekla je Amanda Vaphides, iz pogrebne kompanije Cherubini McInerney Funeral Home.

Kako piše NBC, jedna porodica zbog greške u papirologiji čeka na sahranu člana porodice već 10 dana.

Pogrebna društva traže pomoć od gradskih vlasti jer takvi i slični slučajevi predstavljaju i zdravstveni problem. Pojedina društva koriste i zamrzivače kako bi se usporilo raspadanje tijela.

ČElništva grobalja uvela su pravilo o distanciranju tokom sahrana, a ograničili su broj prisutnih na 10 osoba.