Svijet
0

New York: Građani mms-om moći će obavještavati policiju o zločinima

FENA
Svjedoci zločina u New Yorku uskoro će moći policiji u policijski centar slati fotografije i snimke koje su uhvatili svojim mobitelom, na temelju kojih će policija hvatati kriminalce, prenosi Sky News.

"Ova inicijativa je u stilu You Tubea i prva je takva u svijetu. Ako vidite da se događa zločin ili opsadno stanje zgrade, moći ćete odašiljati slike događaja centru 911", objasnio je svoj izum njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg, koji centar 911 u svom gradu uskoro planira opremiti tehnologijom za primanje snimki.

"Vrijeme je da se policijsko djelovanje preseli u cyber svemir, a ovaj će projekt bez sumnje dovesti do bržeg rješavanja zločina u gradu", izjavio je John Feinblatt, gradonačelnikov pomoćnik za kazneno pravosuđe.

Feinblatt kaže da je jedan od najboljih primjera zašto je koristan ovakav projekt, incident koji se dogodio prošle godine u podzemnoj željeznici. Egzibicionist koji je razotkrivajući svoje genitalije uznemirivao putnike, snimila je žena koja je kasnije snimku pustila na You Tubeu. Egzibicionist je uhvaćen i optužen nakon toga.

Njujorška služba 911 prošle je godine zaprimila čak 11 miliona poziva, a još jedan od projekata policije je uvođenje linije 311 za rješavanje manjih kriznih situacija.