Svijet
0

New York: "Blizak susret" putničkog aviona i bespilotne letjelice

SRNA
Putnički avion Boeing 747 kompanije Virgin Atlantic pri slijetanju na aerodrom John Kennedy u New Yorku, na letu iz Londona, umalo je udario u bespilotnu letjelicu, piše britanski dnevnik Independent.

Piloti su rekli istražiocima da su jasno vidjeli bespilotnu letjelicu pri pokušaju slijetanja.

Stručnjaci upozoravaju da bi direktan udar "drona" u avion mogao da izazove katastrofalne posljedice, posebno ukoliko bespilotna letjelica bude usisana u avionske motore prilikom uzlijetanja ili slijetanja.

Posada aviona primijetila je bespilotnu letjelicu na daljinsko upravljanje, koja se može kupiti u prodavnicama, na visini od oko 1.000 metara.

"Objekat se sporo kretao i izgledao je kao bespilotna letjelica - kvadkopter", rekli su piloti istražiocima. Avion je tada letio iznad gusto naseljene njujorške oblasti Naso.

Incident koji su prijavili članovi posade aviona Virgin Atlantica jedan je od tri koji su prijavljeni u blizini njujorškog aerodrima.

List navodi da će ovi slučajevi sigurno skrenuti pažnju na sve veću zabrinutost zbog lakoće nabavke ovih letjelica i opasnosti koju predstavljaju po civilnu avijaciju, ali i privatnost.