Nedaleko od "Ground Zeroa"
0

New York bijesan zbog gradnje džamije

Sarajevo-x.com
Plan izgradnje džamije u blizini mjesta gdje su se nekad nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra izazvao je buru protesta porodica koje su izgubile svoje voljene u napadu 11. septembra.

Bijesni članovi porodica tvrde da je takav potez uvreda svim žrtvama napada na Svjetski trgovinski centar.

Džamija je dio 13-spratnog centra, u kojem će se nalaziti i bazen, teretana i sportski tereni.

Zgrada koja je također oštećena u napadima nalazi se samo dva bloka od mjesta velike tragedije. Izgradnja bi trebala početi 11. septembra naredne godine, na desetu godišnjicu napada.

"Mislim da je to nedopustivo. To je sveta zemlja i ovo je šamar u lice. Ne znam kako je neko mogao dati dozvolu za to", rekla je Rosemary Cain, majka vatrogasca koji je poginuo, piše Daily Mail.

Bill Doyle, čiji je sin poginuo u napadu, plaši se da bi džamija mogla postati mjesto okupljanja radikala.

Paul Sipos, član gradske uprave, rekao je da bi centar trebao biti smješten negdje drugdje.

"Da su Japanci odlučili otvoriti kulturni centra u blizini Pearl Harboura, to bi bilo osjetljivo pitanje. Ili da su Nijemci odlučili otvoriti nešto slično u blizini Auschwitza, čak i nakon svih ovih godina, to bi bilo osjetljivo pitanje. Nemam apsolutno ništa protiv islama, ali se pitam, zašto ovdje", rekao je Sipos.

Poslije napada, "Ground Zero", postao je mjesto odavanja počasti žrtvama, koje svake godine posjete milione građana.

Izvršna direktorica organizacije "Stop islamizaciji Amerike" Pamela Geller, narednog mjeseca organizuje proteste protiv izgradnje kulturnog centra.

"Šta može biti uvrijedljivije i više ponižavajuće od ogromne džamije u sjeni Svjetskog trgovinskog centra. Svaki čestiti Amerikanac, musliman ili neki drugi, ne bi sanjao o takvoj uvredi", rekla je Gellerova.