Nova legislativa
0

New Hampshire obavezao sve škole da obezbijede besplatne uloške i tampone učenicama

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve škole u New Hampshireu od sada će morati obezbijediti besplatne higijenske uloške i tampone svojim učenicama, što je odluka guvernera Chrisa Sununua.

Naime, guverner je potpisao novu legislativu kojom, kako kaže, želi osigurati djevojke u državnim školama i ohrabriti ih da budu bez straha i stida.

"Ovo je legislativa o jednakosti i dignitetu", napisao je Sununu na Twitteru.

Nova legislativa zahtijeva da se obezbijede menstrualni proizvodi u svim ženskim i rodno neutralnim toaletima u javnim školama širom New Hampshirea.

Zastupnica Predstavničkog doma New Hampshirea Polly Campion nazvala je ovaj zakon bitnom mjerom za jednakost.

"Biti adolescent u osnovnoj ili srednjoj školi dovoljno je teško samo po sebi, i bez straha i sramote zbog nedostatka odgovarajućih proizvoda za njegu tokom školskog dana jer ih ne možete priuštiti. Pružanje pristupa besplatnim menstrualnim proizvodima u školskim toaletima je osnovna, suštinska mjera za jednakost i odavno je trebalo uvesti", kazala je Campion.

Ovaj zakon predložila je gimnazijalka Caroline Dillon nakon što je saznala koliko je ljudi prisiljeno da propuste školu ili posao jer ne mogu priuštiti higijenske uloške i tampone. Dillon je stoga sarađivala sa senatoricom Martom Hennessey na kreiranju zakona.

"Djevojke u osnovnim i srednjim školama ni u snu ne bi nekome rekle da su morale propustiti školu ili iskoristiti čarapu jer nisu mogle platiti uloške", kazala je Dillon.

Senatorica Hennessey zahvalila se srednjoškolki što je vrijedno radila da napravi promjene u svojoj zajednici.

Podsjećamo, i Boston je prošlog mjeseca najavio kako će u svim školama obezbijediti besplatne menstrualne proizvode. New York i Illinois također su među američkim državama koje imaju ovu zakonsku obavezu.