Svijet
0

New Delhi: Brown poziva na globalne reforme

FENA
Britanski premijer Gordon Brown, koji u ponedjeljak završava posjetu Indiji, pozvao je na radikalne reforme međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke s obzirom na stalan i nagli razvoj azijskih zemalja, posebno Indije i Kine, prenijele su agencije.

Brown je u Indiju doputovao iz Kine, a drugi dan posjete New Delhiju počeo je govorom održanim pred članovima Indijske poslovne komore. Izjavio je kako podržava nastojanja Indije da postane stalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a te da zna kako su za tu opciju Francuska, Njemačka, Japan i Brazil, prenio je France Presse.

Također je istaknuo kako bi u nekim poslijeratnim međunarodnim institucijama zbog "azijskoga ekonomskog buma" trebalo napraviti važne promjene.

Predložio je da MMF postane nezavisna institucija koja će nadzirati globalni ekonomski sistem kako bi se spriječio nastanak finansijskih kriza u pojedinim zemljama. Svjetska banka i MMF prema njegovom bi mišljenju trebale preuzeti vodeću ulogu u sprečavanju takvih kriza.

"Moramo pokušati pronaći nove načine djelovanja protiv globalnih finansijskih turbulencija", rekao je. Svjetska banka morala bi se snažnije usredotočiti na smanjenje siromaštva u svijetu na način da pomogne siromašnim zemljama pri osnivanju industrija koje će proizvoditi manje štetnih plinova, prenio je Reuters.

"Morali bismo učiniti više kako bi naše međunarodne institucije postale što reprezentativnije. Podržavam izmjene unutar MMF-a, Svjetske banke i G-8 koje su prepoznale uzlet Indije i Azije", kazao je Brown, podsjetivši kako se već složio s prijedlogom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o proširenju G-8 na Kinu, Indiju, Južnoafričku Republiku, Meksiko i Brazil, nakon čega bi nastala skupina zemalja G-13.

Tokom posjete New Delhiju britanski premijer će s indijskim sagovornicima raspravljati i o razlikama u stajalištima između Londona i New Delhija o pitanju smanjenja emisije stakleničkih plinova, izvijestila je DPA.

U nedjelju je Brown večerao s indijskim kolegom Manmohanom Singhom, a u ponedjeljak bi s njim, tokom ponovnog susreta između ostalog trebalo da "raspravlja o svjetskom problemu terorizma i o ekonomskim pitanjima.

Osim koordinirane saradnje na području protuterorističkih mjera, dva lidera trebala bi razgovarati o bilateralnoj trgovini i investicijama, saradnji na području obrazovanja te o primjeni strategija koje bi spriječile klimatske promjene.

Brown bi želio uvjeriti Indijce, kao što je to pokušao i u Pekingu, da potpišu međunarodni sporazum o klimatskim promjenama usvojen na konferenciji na Baliju u decembru prošle godine. Indijci su poput Kineza ratificirali Protokol iz Kyota, ali se nisu angažirali na konkretnom ograničenju emisije stakleničkih plinova.

Britanski premijer je najavio da će Velika Britanija u predstojeće tri godine investirati 825 miliona funta u razvoj Indije. Od spomenute svote 500 miliona funta potrošit će se na zdravstvo i obrazovanje. Brown bi posjetu Indiji trebalo da završi u ponedjeljak nakon svečane večere koju će u njegovu čast prirediti indijski premijer.