Svijet
0

Nevrijeme poharalo zapadnu Evropu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nevrijeme je poharalo zapadnu Evropu. Najteže je bilo u Velikoj Britaniji i Holandiji, a u Sjevernome moru zatvaraju se naftne bušotine, prenose agencije u subotu. Olujni vjetar uzburkao je Sjeverno more čiji su valovi na istočnoj obali Engleske dosezali više od šest metara. Stanovništvo priobalnih gradova bilo je prisiljeno napustiti svoje domove pred plimnim valom koji je spremno dočekan.

No uz sve pripreme prošle noći, ujutro su ulice na engleskoj obali poprimile izgled amsterdamskih kanala. A koliko je i u Holandiji situacija ozbiljna svjedoči i zatvaranje roterdamske brane Maaslant, prvi put otkako je izgrađena vjetar je dosezao brzinu od 130 kilometara na sat.

Izlijevanjem rijeke Elbe i Wesser najviše su stradali Hamburg i Bremen. Luka Hamburga djelomično je poplavljena. Uz vjetrove koji pušu jače od 100 km na sat, razina vode prešla je uobičajenih 3,33 metra, što se nije dogodilo u posljednjih osam godina. Obale luke Hamburga na Elbi, nedaleko od ušća u Sjeverno more, bile su pod vodom kao i tržnica ribe, jedno od većih atrakcija grada. Poplavljena je i poslovna četvrt i luksuzne rezidencije Hafenstadt. Taj je dio i evakuiran.

Trajekti koji voze do njemačkih otoka u Sjevernom moru plovili su vrlo neredovito, a neke su linije prekinute.

Rano poslijepodne vlasti su zatvorile kanal Kiela, koji povezuje Sjeverno i Baltičko more, a u kanalu je ostalo blokirano 67 brodova.

Od velike štete strahuju i svjetske berze. Kako je u Norveškoj oluja uzrokovala prestanak rada na više naftnih bušotina u Sjevernome moru očekuje se ponovni rast cijene već ionako skupe nafte.