Srbija
0

Nevladine organizacije protiv Garde cara Lazara

FENA
Više nevladinih organizacija (NVO) u Srbiji zatražilo je u utorak od nadležnih tijela da zabrane djelovanje takozvane "Garde cara Lazara", koja poziva u rat za Kosovo. Nevladine udruge podržale su Udrugu obitelji otetih i ubijenih na Kosovu da se hitno zabrani djelovanje te "garde".

Nevladine organizacije traže u svom priopćenju i zabranu "svih drugih ekstremističkih organizacija koje djeluju na tlu Srbije, koje konstantno šire strah, nacionalnu i vjersku mržnju i koje je MUP Srbije već okarakterizirao kao neonacističke, klerofašistièke i rasističke organizacije".

Te organizacije su zatražile da nadležna tijela u Srbiji onemoguće održavanje skupa koji je "Garda cara Lazara" najavila za 28. novembar u Merdaru, na administrativnoj granici prema Kosovu.

"Smatramo da djelovanje ove paravojne skupine ima za cilj destabilizaciju stanja na Kosovu i na jugu Srbije, a činjenica da ta 'garda' još uvijek postoji, i pored brojnih ispada i zgražavanja javnosti, ukazuje na opasnost da za njen rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti", navodi se u priopćenju .

Priopćenje su među ostalima potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokracije, Fond za humanitarno pravo i Helsinški odbor za ljudska prava.