Ledeni grad
126

Nevjerovatni prizori iz Ontarija: Kuće na obali jezera Erie u potpunosti okovane ledom

S. Š.
Kombinacija jakog vjetra, visokih valova i niskih temperatura napravila je ledeni grad (Twitter)
Kombinacija jakog vjetra, visokih valova i niskih temperatura napravila je ledeni grad (Twitter)
Snježna oluja koja je pogodila američki kontinent napravila je kuće na obali jezera u Ontariju malim ledenim gradom, a objekti su obavijeni debelim, šiljastim slojem leda.

Interesantna činjenica je ta što se ovaj priobalni gradić u okrugu Fort Erie zove Kristalna plaža (eng. Crystal beach), a niske temperature i snijeg upravo su stvorili "kristalne vikendice".

Stanovnici Fort Erie rekli su da su se talasi razbijali o njihov zid na jezeru Erie tokom oluje.

"Onda se voda smrzla na stražnjim stranama kuća, dakle od vrhova kuća pa sve do dolje. Dakle, možete samo zamisliti zapreminu i snagu vode koja izlazi preko zida i udara o njega, a zatim se odmah zamrzne - veoma brzo. To je apsolutno nevjerovatno", rekao je Derek Tupling za CNN.
U Fort Erieu su niske temperature tokom noći padalo i do minus 20 stepeni. Prognoze Nacionalne meteorološke službe upozorile su da će se vjetrovi iznad jezera Erie popeti na 60 milja na sat, a da bi valovi mogli narasti do više od 25 stopa tokom vrhunca oluje prošlog vikenda.

Očekuje se da će temperature u oblasti Fort Erie u četvrtak porasti oko 20 stepeni iznad normalne - što će dovesti do velikog odmrzavanja i topljenja snijega.