Vanredna situacija
554

Nevjerovatni prizori iz Dubaija: Oluja paralizovala grad i potopila mnoge ulice

S. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Obilna kiša poplavila je puteve, kuće i tržne centre i nakratko zaustavila operacije na aerodromu u Dubaiju.

Dubai, finansijski centar Bliskog istoka, bio je paralizovan jakim olujama koje su izazvale poplave širom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Vodeći trgovački centri Dubai Mall i Mall of the Emirates pretrpjeli su poplavu, a voda je bila do gležnja na najmanje jednoj stanici metroa Dubaija.

Putevi i stambene zajednice također su pretrpjele teške poplave u scenama koje se ponavljaju oko naftom bogatih Emirata, pustinjske zemlje u kojoj je kiša neobičan događaj.
Škole su zatvorene širom UAE i očekuje se da će ostati zatvorene u srijedu, kada se predviđaju nove oluje, uključujući grad.
Aerodrom Dubai, najprometnije međunarodno čvorište na svijetu, mjereno putničkim prometom, obustavio je operacije na 25 minuta i otkazao više od 50 letova.
"Dubai Airports može potvrditi da zbog kontinuiranog vanrednog vremena koje se trenutno događa u UAE, Dubai International (DXB) privremeno preusmjerava dolazne letove koji treba da stignu večeras u utorak, 16. aprila. Polasci će nastaviti s radom kada se situacija poboljša", saopćio je glasnogovornik aerodroma.