Nesreća na nesreću
41

Nevjerovatna tragedija u Gazi: Humanitarna pomoć pala na ljude, petero poginulih

A. L.
Foto: X
Foto: X
Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas i svjedok rekli su za CBS News da je pet ljudi ubijeno u petak dok su avioni ispuštali pomoć iz zraka za Palestince koji se nalaze u izbjegličkom kampu Al-Shati na sjeveru Gaze.

Do tragedije je došlo kada se najmanje jedan padobran nije uspio pravilno aktivirati i paket je pao na ljude.

Zvaničnici koji su razgovarali za CBS News rekli su da su među petoro poginulih dva dječaka i da je 11 osoba povrijeđeno u incidentu. Tačna starost žrtava nije poznata, ali se navodi da su povrijeđeni bili između 30 i 50 godina.

SAD, Jordan, Egipat, Francuska, Nizozemska i Belgija zemlje su koje su bile uključene u ispuštanju zračne pomoći u pokušaju da se hranom snabdijevaju stanovnici Gaze usred tamošnje humanitarne krize koja se sve više pogoršava.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje veliku grupu paketa pomoći obješenih na padobranima kako lebde nebom, ali čini se da se situacija pogoršala kad je jedan ne potpuno otvoreni padobran počeo da pada mnogo brže od ostalih.

Neke međunarodne agencije kritizirale su isporuku pomoći iz zraka kao potpuno nedovoljne da zadovolje potrebe naroda Gaze. Ujedinjene nacije upozorile su na raširenu glad među oko 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Američki zvaničnici su priznali da ispuštanje iz zraka nije dovoljno. Kažu da je to ipak poruka da svijet ne stoji samo po strani dok se glad odvija.

Spuštanje iz zraka u petak dogodilo se dan nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio da će američka vojska izgraditi privremenu luku na mediteranskoj obali Gaze koja će moći primati pošiljke humanitarne pomoći, uključujući hranu, vodu i lijekove.