Generacije živjele tu
22

Nevjerovatna priča iz Poljske: Pod podom kuće od Drugog svjetskog rata se nalazila bomba

F. H.
Policajci u Poljskoj su zabilježili neobičnu intervenciju. Tokom renoviranja kuće Suchedniowu ispod poda je otkrivena sovjetska avionska bomba.

U petak ujutro dežurni policajac u policijskoj postaji Skarżysko primio je neobičnu prijavu. Prema riječima stanovnika Suchedniówa ​​koji je izvodio radove na obnovi, ispod drvenog poda kuće pronašao aviobombu.

Policajci Suchedniowa ​​i pirotehničar otišli su na lice mjesta. Službenici su potvrdili informaciju o neeksplodiranoj eksplozivnoj napravi. Ispod poda kuće u kojoj su ljudi živjeli od Drugog svjetskog rata zapravo je ležala aviobomba teška pedesetak kilograma.

Tokom razgovora s vlasnikom objekta službenici su utvrdili vjerovatno porijeklo opasnog nalaza. Priče njegove bake pokazale su da je 1945. godine, tokom sovjetske ofanzive i povlačenja njemačkih trupa, na kuću pala bomba, ali nije eksplodirala.

Bomba je probila krov, pod i udarila u zemlju. Prema porodičnoj legendi, sovjetski vojnici pregledali su neeksplodiranu bombu, ali su zaključili da se ne isplati baviti se time jer bomba nije predstavljala prijetnju.

Domaćini su tada popravili pod i, dok su živjeli u kući, zaboravili na incident. Desetljećima se tokom porodićnih okupljanja priča o bombi spominjala i jedva da se u nju vjerovalo. Sve do prošlog petka.

Policija je na mjesto događaja pozvala sapere koji su odnijeli neeksplodiranu bombu punjenu TNT-om. Vjerovatno će biti uništena na vojnom poligonu.