Historijske padavine
37

Nevjerovatni snimci iz svemira pokazuju posljedice poplava koje su pogodile Emirate

F. H.
Stanje 3. i 19. aprila (Foto: NASA)
Stanje 3. i 19. aprila (Foto: NASA)
Neviđene, jake kiše prošle su sedmice potopile dijelove Ujedinjenih Arapskih Emirata, zaustavivši život u Dubaiju i drugdje.

Poplava koja je nastala kao posljedica najveće zabilježene potopa u UAE bila je toliko intenzivna da su je sateliti još uvijek mogli vidjeti iz svemira danima nakon što su se oblaci razišli i pale posljednje kapi kiše.

Puno jake kiše pljuštalo je nad velikim dijelom UAE od kasnog utorka, 16. aprila, do srijede, 17. aprila. Dubai, najnaseljeniji grad u zemlji, zabilježio je godišnju količinu kiše u samo 12 sati dok su područja istočnije zabilježila gotovo 2 godine kiše u manje od 24 sata.

Najjača kiša pogodila je područja sjeverno i istočno od glavnog grada zemlje Abu Dhabija. Ukupna količina oborina od oko 100 do 200 mm bila je uobičajena, ali nekoliko je lokacija zabilježilo gotovo 250 mm.

Poplavna voda brzo je rasla i sporo se povlačila kao rezultat povijesnog potopa, koji je bio najekstremniji događaj u zemlji od početka vođenja evidencije prije 75 godina.

Manje od dva dana nakon što je kiša popustila, satelit Landsat 9 prošao je iznad UAE u petak, 19. aprila, i snimio velike, dugotrajne bazene poplavne vode. Satelit prikuplja detaljne slike Zemljine površine, a njime upravljaju NASA i Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: NASA
Foto: NASA

Jezerca tamnoplave boje na gornjim slikama ističu poplavne vode koje su u oštrom kontrastu s tipično suhim tlom u regiji, koje izgleda žutosmeđe ili svijetlosmeđe. Prikazana poplava je u najjužnijem dijelu Dubaija, ali visoko urbanizirano središnje središte grada nije snimljeno.

Foto: NASA
Foto: NASA

Satelit je također snimio značajne poplave u Abu Dhabiju. Mala, plitka vodena tijela izgledaju svijetloplavo. Veći i dublji bazeni poplavne vode tamno su plavi.

Foto: NASA
Foto: NASA

Veliki dijelovi suhog, žutosmeđeg tla također dobivaju svijetlozelenu nijansu nakon padalina. To vjerojatno pokazuje da je tlo u mnogim područjima zadržalo vlagu od kiše, čak i ako nisu potpuno poplavljena.

Iako su ovim slikama možda promaknute apsolutno najveće poplave u zemlji, one pružaju nevjerovatan snimak koliko je olujno vrijeme ostavilo iza sebe.

Obilna kiša bila je povezana s većim olujnim sistemom prošle sedmice koji je prošao Arapskim poluotokom i kretao se preko Omanskog zaljeva. Taj isti sistem također je donio smrtonosne poplave u obližnji Oman.

Ekstremne padavine poput ove postaju sve češće kako se atmosfera zagrijava zbog klimatskih promjena koje pokreću ljudi. Toplija atmosfera može upiti više vlage poput peškira, a zatim je vratiti u obliku jake kiše.

Suha područja koja nemaju infrastrukturu za suočavanje s intenzivnom kišom vjerovatnije će se zbog toga boriti s napadima značajnih poplava.