Ima poginulih
5

Neviđene poplave u Španiji: Istok zemlje paraliziran, voda odnosi aute

I. P.
Dijelovi istočne Španije pretrpjeli su ovih dana vjerovatno rekordne količine padavina, a koje su uzrokovale velike poplave i izazvale smrt najmanje dvije osobe, piše Guardian.

Oluja je danas pogodila gradove Valenciju Murciju i Alicente, a očekuje se nastavak jake kiše i u petak. Na jednoj lokaciji količina padavina iznosila je 400 milimetara ili četiri metra.

Zamućena voda izlila se iz rijeka, a voda je našla put kroz ulice na kojima su poplavljeni i sa kojih su odneseni brojni automobili. Iz poplavljenih vozila spašeno je najmanje 13 osoba.

Saobraćaj je na pojedinim lokacijama u potpunosti obustavljen, a ne rade ni španski brzi vozovi. Zatvorene su škole, a Madrid je za spašavanje angažovao i vojsku.


Žrtve su 51-godišnja žena i njen 61-godišnji brat koji su pronađeni u bujicom prevrnutom automobilu 100 kilometara južno od Valencije. Valenskijski vatrogasci su saopćili kako su ekipe spasile najmanje tri osobe iz nabujalih rijeka, a tokom spasilačke akcije povrijeđena su četiri policajca.

Španski servis za vremensku prognozu saopćio je kako se očekuje nastavak padavina izraženih u 180 milimetara u 24 sata, pa do čak 90 milimetara u jednom jedinom satu.