SAD
0

Neustavan Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Federalni žalbeni sud u Atlanti preglasio je neustavnom odredbu zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom se praktično od svih Amerikanaca zahtjeva da imaju zdravstveno osiguranje.

Pravnici administracije u Washingtonu sada imaju na raspolaganju mogućnost da zatraže da se o tom izjasni sud u punom sastavu, kao i da se žale Vrhovnom sudu.

Ovakvom odlukom tročlanog sudskog vijeća ruši se jedan od ključnih dijelova prošlogodišnje reforme zdravstvenog osiguranja, koja se smatra najznačajnijim političkim zavještanjem predsjednika Baracka Obame.

Iz Bijele kuće su poručili da se snažno protive ovoj odluci i da su sigurni da će biti srušena.

Savjetnik Bijele kuće  Stephanie Cutter izrazila je uvjerenje da ta odluka ne može opstati. "Ljudi koji odaberu da se zdravstveno ne osiguraju donose ekonomsku odluku koja pogađa sve nas", dodala je ona. 

Do sada je 26 američkih država, po pravilu tamo gdje republikanci imaju udjela u vlasti, pokrenulo postupak ustavnosti zdravstvene zaštite. 

Sud u Atlanti, ipak, nije proglasio neustavnom ukupnu reformu zdravstvenog osiguranja, kao niži sud, na čiju odluku je uložena žalba. Prethodno je Apelacioni sud u Sinsinatiju stao na stranu vlade po tom pitanju.
Ovo se ocjenjuje kao veliki poraz Obame uoči predsjedničkih izbora u maju iduće godine, jer bi proširivanje zdravstvenog osiguranja za milione Amerikanaca trebalo da bude jedan od njegovih najjačih političkih aduta.