Neuspjeh razgovora o nuklearnom programu "prirodan"

F
FENA
17.1.2010. u 19:03
0
0
Neuspjeh razgovora o nuklearnom programu "prirodan"
0
Neuspjeh razgovora o nuklearnom programu "prirodan" Foto: AFP/File
Iran je u nedjelju rekao da je neuspjeh razgovora o njegovom nuklearnom programu, održan u New Yorku, "prirodan", javila je službena iranska novinska agencija IRNA.
Diplomati šest svjetskih sila uključenih u spor o iranskom nuklearnom programu sastali su se u subotu u New Yorku kako bi usvojili eventualne nove sankcije protiv te države ali na kraju nisu uspjeli postići dogovor.

"Prilično je bilo prirodno da će razgovori propasti jer bez usvajanja pragmatičnog pristupa i bez priznavanja legitimnih prava Irana da razvija civilnu nueklarnu tehnologiju svjetske sile ne mogu postići nikakav jasan rezultat", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast agenciji IRNA.

"Svjetske su sile svjesne da su iranski nuklearni projekti miroljubivi i ne skreću u vojne programe, a to je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)", dodao je glasnogovornik.
Mehmanparast je rekao da iransko pitanje treba razmatrati samo IAEA i bez političkih utjecaja.

"Čak i neke od uključenih država dobro znaju da bi uvođenje sankcija bilo uzaludan politički pristup koji ne bi imao prikladnih rezultata", rekao je on.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: