Svijet
0

Neuobičajeni susreti svjetskih lidera na Papinoj sahrani

NINA
Više od 200 svjetskih lidera, šefova država i vlada, crkvenih velikodostojnika i članova kraljevskih porodica okupilo se danas u Rimu na sahrani pape Ivana Pavla II, procjenjuje se da je na trgu svetog Petra u Vatikanu bilo oko 300.000 ljudi, dok je skoro milijardu pratilo televizijski prenos.

Četiri kralja, pet kraljica i najmanje 70 predsjednika i premijera odalo je počast prvom slavenskom papi koji je, kako navodi Reuters, zaslužan za obaranje "željezne zavjese" u Evropi i koji se zalagao za jedinstvo među religijama.

Trg svetog Petra i okolne ulice bile su preplavljene ljudima, dok je ostatak glavnoga grada Italije izgledao neuobičajeno tih, jer su državne službe i mnoge radnje zatvorene na dan sahrane. Vlasti u Vatikanu su napravile abecedni raspored sjedenja svjetskih dužnosnika, ne vodeći mnogo računa o njihovim međusobnim odnosima, tako da su američki predsjednik George Bush i francuski predsjednik Jacques Chirac, koji su se razišli zbog rata u Iraku, sjedili u drugom redu, a između njih su bile samo njihove supruge.

U istom redu je sjedio i predsjednik Irana Mohammad Khatami, koji se prije nego što je zauzeo svoje mjesto pozdravio s predsjednikom Sirije Basharom al Assadom.

Sjedinjene Američke Države imaju zategnute odnose sa Sirijom zbog pitanja povlačenja sirijskih trupa iz Libanona, dok su diplomatske veze Teherana i Washingtona prekinute 1979. poslije islamske revolucije u Iranu.

Kao najneobičnija i potencijalno eksplozivna ocjenjivana je situacija s predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, koji je naročito nepopularan u bivšoj kolonijalnoj metropoli Velikoj Britaniji, a sjedio je samo dva mjesta dalje od princa Charlesa od Engleske. Njemačka novinska agencija DPA tvrdi da je u jednom trenutku Mugabe "iznenadio" britanskog prijestolonasljednika i rukovao se s njim. Mugabe je bio jedna od najkontroverznijih ličnosti prisutnih na sahrani.

Poslije 2002., kada je predsjednik Zimbabvea zabranio promatračima Evropske unije da prisustvuju predsjedničkim izborima u toj zemlji na jugu Afrike, zabranjeno mu je da putuje unutar granica EU-a. Ovaj put je napravljen izuzetak jer se radi o religijskom putovanju, Mugabe je katolik, a Sveta Stolica je, također, pozvala čelnike svih država koje su akreditirane u Vatikanu.

Zabilježeno je i da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush nije želio pojavljivati javno prije sahrane kako bi istaknuo značaj današnjeg događaja. Tako je susret predsjednika SAD-a s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Campijem i premijerom Silvijem Berlusconijem prošao bez medijske pompe, a u javnost su samo procurili komplimenti koje je Bush uputio Campiju za "ljepotu grada Rima i sposobnost da se dobro upravlja izvanrednom situacijom u njemu ovih dana".

Prije početka mise, svjetski dužnosnici su se rukovali sa svećenikom koji je vršio službu, a onda su između sebe razmijenili pozdrave. Predsjednik Izraela Moshe Katsav stegnuo je ruku sirijskom kolegi, a razmijenio je i nekoliko riječi s predsjednikom Irana Khatamijem usprkos tome što Teheran ne priznaje židovsku državu.

Među prisutnima su, pored rimokatoličkih kardinala, bili i velikodostojnici Pravoslavne crkve, kao i predstavnici židovske i islamske vjeroispovijesti. Srpsku pravoslavnu crkvu su na sahrani predstavljali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i cijele Italije i episkop šabačko-valjevski Lavrentije.

U američkoj delegaciji su pored predsjednika Busha i njegove supruge Laure, bili dvojica bivših američkih predsjednika George Bush stariji i Bill Clinton, kao i državni sekretar Condoleeza Rice.

Narodna Republika Kina je u četvrtak saopštila da neće poslati delegaciju na sahranu zbog diplomatskih veza koje Vatikan ima s Tajvanom. Vatikan je, inače, jedina zemlja u Evropi koja ima diplomatske odnose s Tajvanom koji Peking smatra svojom teritorijem. Tajvanski predsjednik Chen Shui Bian bio je također prisutan na sahrani.