Svijet
0

Neugodna pitanja za predsjedničke kandidate

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Televizijske debate koje su u SAD-u u toku predsjedničke predizborne kampanje redovno organiziraju same po sebi privlače veliku pažnju. No, debata između demokratskih kandidata dodatno se zahuktala jer je novitet uveden u borbu za useljenje u Bijelu kuću, otvorio mogućnosti za neugodna pitanja. Naime, gledaoci su putem YouTubea mogli postavljati pitanja, a kandidati su odgovarali.

Hillary Clinton je u žustroj televizijskoj debati na CNN-u napala svog glavnog rivala na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama Baracka Obamu zbog njegove suzdržanosti da se sastane sa svjetskim liderima problematičnih zona. Rasprava se zahuktala kada su gledaoci putem YouTuba kandidatima postavljali neugodna pitanja.

TV debata na CNN-u je u svojim okvirima pružila mogućnost ljudima iz cijelog svijeta da putem YouTubea postave pitanje kandidatima za predsjednika SAD – budućem najmoćnijem muškarcu, odnosno najmoćnijoj ženi svijeta.

Jedno od pitanja upućeno senatorici Hillary Clinton bilo je i to, da li ona smatra, ukoliko odnese pobjedu na predsjedničkim izborima 2008. godine, da će je vođe islamskih zemalja shvatati ozbiljno, s obzirom da je ona žena?

"Ne sumnjam u to da će me ti državnici moći shvatiti apsolutno ozbiljno“, naglasila je Clinton i dodala da je ponosna na to što se kao žena kandiduje za mjesto predsjednice SAD-a

Više od 2.000 pitanja postavljeno je na YouTube, a sva su bila upućena predsjedničkim kandidatima. Urednici CNN-a odabrali su samo njih 30. Najnezgodnija pitanja za učesnike debate bila su definitivno ona u vezi sa homoseksualnim brakovima, pitanja o ratu u Iraku, a koja su postavljali roditelji američkih vojnika, kao i pitanja o globalnom zagrijavanju.

CNN namjerava organizirati istu debatu sa učešćem javnosti putem YouTubea za republikanske kandidate.