Svijet
0

Neue Zuericher Zeitung: "Moskva kao posljednji prijatelj Srbije?"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijesni, drski i demonstrativni odlazak ruskog ambasadora pri UN-u Vitalija Čurkina sa sjednice Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, na kojem je šef UNMIK-a podnio izvještaj o Kosovu, bio je povod za dva opširna članka u listu "Neue Zuericher Zeitung".

U prvom članku pod nazivom "Moskva kao posljednji prijatelj Srbije?" navodi se da je izvještaj o stanju na Kosovu, koji u šestomjesečnom ritmu podnosi šef UN-ove uprave na Kosovu, ovaj put Joachim Ruecker, poslužio kao razlog za još jednu tiradu ruskog ambasadora pri UN-a Vitalija Čurkina.

"Po Čurkinovom mišljenju njemački se diplomat Ruecker u nimalo uzdržanom maniru založio za nezavisnost Kosova. Ova, naoko nevažna epizoda, naišla je na veliku pozornost u srbijanskim medijima i samo ilustrira u kojoj mjeri se Beograd, koji se osjeća izdan od Zapada, još nada da će mu, u pitanju Kosova, u pomoć priteći moćna pravoslavna braća", piše ovaj njemački list.

Koordinatorica Srbije za pitanja Kosova Sanda Rašković Ivić zatražila je i dobila pravo da prisustvuje sjednici Vijeća sigurnosti, na kojoj se podnosio izvještaj Kosovu. Nakon Rueckerove, u načelu pozitivne ocjene stanja na Kosovu, ona se javila za riječ osporavajući izvještaj i ukazujući na katastrofalnu sigurnosnu situaciju za Srbe na Kosovu.

Ponukan time, ruski ambasador pri UN-u Čurkin napustio je sjednicu, ne propuštajući da prisutnim novinarima iskaže svoj bijes zbog neuravnoteženog izvještaja, koji je više sadržavao u sebi stav kako Kosovo treba dobiti nezavisnost, nego što je prikazivao stanje, u kojem se ta provincija nalazi.

Čurkin je iskoristio priliku i da kritizira Ahtisarijev prijedlog o statusu Kosova. On je podržao prijedlog svog šefa, ruskog ministra vanjskih poslova, da se održi nova runda pregovora Beograda i Prištine o Kosovu, piše "Neue Zuericher Zeitung".

I u članku "Treba ojačati mladu demokratiju na Kosovu", koji je napisao šef UNMIK-a Joachim Ruecker, ovaj list dodaje da je rješenje za Kosovo zasnovano je na tri principa kontaktne grupe, na tri NE!"

"Ta tri NE glase: ne vraćati se na stanje iz 1999., ne dijeliti Kosovo i ne dopustiti priključenje Kosova Albaniji. Pod principe, o kojim postoji širok konsenzus međunarodne zajednice, spada i jedno DA, to jest da rješenje bude takvo da se s njim mogu saglasiti stanovnici Kosova.

Čak i u razvijenim demokratskim zemljama situacija je teška kada se nada i povjerenje građana pretvori u razočarenje. A da ne govorimo u kojoj mjeri to važi za mladu demokratiju na Kosovu", kaže se u članku šefa UNMIK-a na Kosovu Joachima Rueckera koji je u srijedu objavio "Neue Zuericher Zeitung".