Izbori u Izraelu
0

Netanyahuova desničarska alijansa ostvarila tijesnu pobjedu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Partija Likud-Beitenu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovi desničarski saveznici "za dlaku" su pobijedili na današnjim Parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Na izborima koji su bili mnogo tješnji nego što se predviđalo partija Likud osvojila je 31 mjesto, što je mnogo manje od očekivanog.

Ali, sa svojim desničarskim i vjerskim saveznicima on će moći da formira većinu u Parlamentu od 120 mjesta, rezultati su anketa provedenim na biralištima, navodi agencija AP.

Kao najveće iznenađenje izdvojila se stranka Yesh Atid, predvođena političkim novajlijom Yairom Lapidom koja je osvojila 19 mjesta u Parlamentu, što je više od očekivanog.

Ovim će Lapid postati ili vođa opozicije ili će tražiti mjesto u vladi ako odluči da se pridruži vladajućoj koaliciji Netanyahua. Gideon Sar, šef izbornog štaba Netanyahua rekao je da se nada da će formirati široku koaliciju.

Partija lijevog centra Ima budućnosti je na drugom mjestu sa 19 mjesta, a za njom slijede Laburisti sa 17 mjesta, navodi BBC. Očekuje se da će Netanyahu tražiti alijansu sa novom nacionalističkom partijom Habayit Hayehudi, koja je osvojila 12 mjesta.

Na izborima za 120-člani Knesset nadmetale su se 32 partije po sistemu proporcionalne zastupljenosti. Partije moraju da osvoje najmanje dva posto ukupnih glasova da bi obezbijedile mjesta u parlamentu.