Svijet
13

Netanyahu želi zabranu i protjerivanje Al Jazeere iz Izraela

Klix.ba
Izraelski premijer Benjamin Netanyau je kazao kasno u srijedu da želi izbaciti Al Jazeeru iz Izraela tokom tenzija zbog osjetljivog svetog mjesta u Jerusalemu.

"Kanal Al Jazeera nastavlja da potiče na nasilje oko Brda hrama", napisao je Netanyahu na Facebooku, pri čemu je mislio na kompleks Haram al-Sharif u Jerusalemu, koji Jevreji zovu Brdo hrama.

"Nekoliko puta sam apelirao na agencije reda i zakona da zatvore ured Al Jazeere u Jerusalemu. Ako ovo nije moguće zbog pravnih razloga, tražit ću da se usvoji nužni zakon kako bi se protjerala Al Jazeera iz Izraela", napisao je Netanyahu, prenosi Middle East Eye.

Glasnogovornik Netanyahua nije odgovorio na zahtjev za dodatna pojašnjenja vezana za ovu objavu.

Mreža Al Jazeera odbacuje optužbe o poticanju nasilja oko kompleksa džamije Al-Aqsa, te navodi kako o događajima izvještava onako kako se odvijaju.

Netanyahuove izjave su objavljene u vrijeme kada zaljevske zemlje traže da se zatvori Al Jazeera.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su prekinuli veze sa Katarom 5. juna, a kasnije su uputili 13 zahtjeva, među kojima je i zatvaranje Al Jazeere.

Netanyahu kritizira informativne medije, optužujući ih da pokušavaju da potkopaju njegovu vladu.

Vjerski čelnici džamije Al-Aqsa su u utorak odbacili odluku Izraela da ukloni neke od mjera koje kontroliraju pristup trećem najsvetijem mjestu u islamu, te su poručili vjernicima da bojkotiraju to mjesto do povratka na prethodno stanje.

Uprava islamskog vakufa objavila je danas da se Palestinci mogu vratiti u džamiju Al-Aqsa nakon što je Izrael uklonio dodatni niz sigurnosnih mjera ispred ulaza u kompleks džamije u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Nedavno postavljenje ograde, kapije i nosači na kojima su prethodno bile postavljene kamere, uklonjeni sa ulaza u kompleks rano u četvrtak, nakon protesta i nemira proteklih dana.