Izrael
0

Netanyahu za korak bliže formiranju koalicije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Stranka Likud mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua u ponedjeljak je potpisala koalicijski sporazum s ultraortodoksnom Shas strankom, čime je desničarski lider za korak bliže formiranju vlade.

Shas se svrstao uz stranku Yisrael Beitenu predvođenu ultranacionalistom Avigdorom Liebermanom kao partner u Netanyahuovoj krhkoj koaliciji. Likud je osigurao sporazum s Yisrael Beitenu u ovom mjesecu, javio je Reuters.

"Sada imamo 53 poslanika povezana u koaliciju koju predvodi Benjamin Netanyahu a u narednim danima ćemo raditi na širenju parlamentarne baze radi podrške njegovoj vladi", izjavio je poslanik Likuda Gideon Saar.

U narednoj fazi Netanyahu će nastojati da privoli u koaliciju Laburističku stranku lijevog centra pod vodstvom ministra odbrane Ehuda Baraka. Likud je planirao koalicijske pregovore tokom dana.

Ukoliko laburisti odbiju ući u koaliciju, Netanyahu bi mogao ostati s opcijom male desničarske koalicije i davanjem značajne uloge Liebermanu, kome je obećao imenovati ga za ministra vanjsklih poslova.

To bi Netanyahua moglo dovesti u sukob s administracijom američkog predsjednika Baracka Obame, koji je obećao da će insistirati na mirovnim pregovorima koji bi doveli do uspostave palestinske države pokraj Izraela.

Netanyahu, koji se često sukobljavao s Clintonovom administracijom dok je bio premijer između 1996. i 1999., predložio je okretanje razgovora s teritorijalnih na ekonomska pitanja, što Palestinci odbijaju.

Shas, koji je osvojio 11 od 120 mjesta u parlamentu na izborima održanim 10. februara, predstavlja se kao stranka koja se zalaže za izraelsku siriotinju.

Na osnovu koalicijskog sporazuma Shas, partner u odlazećoj vladi premijera Ehuda Olmerta, obećao je povećanje socijalnih davanja za djecu, saopćili su stranački zvaničnici.