{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Netanyahu: Veze Izraela i Balkana "cvjetaju"

F
7.7.2011. u 10:38
0
18
Netanyahu: Veze Izraela i Balkana "cvjetaju"
0
Netanyahu: Veze Izraela i Balkana "cvjetaju"
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da zastoj u mirovnom procesu s Palestincima nije zaustavio "cvjetanje odnosa" Izraela s državama Balkana, koje se fokusirane na liberalizaciju svojih društava i ekonomija.
Netanyahu je naglasio da sve veća grupa zemalja centralne i istočne Evrope staje uz Izrael u UN i EU forumima.

"Mi pronalazimo nova partnerstva, nove saveze na mjestima u koja smo jednom ulagali malo vremena i energije", kazao je Netanyahu u intervjuu Reutersu na početku posjete Rumunije i Bugarskoj.

On je dodao da Izrael ima strategiju i da "te zemlje duboko žude da razviju veze".

"Njihovo mišljenje o nama je vrlo povoljno", kazao je izraelski premijer. Dodao je da države Balkana smatraju da je napetost između Izraela i arapskih susjeda i Irana odraz njihovih sopstvenih ranijih borbi protiv sovjetske dominacije, između ostalog.

"Oni su živjeli pod tiranijom, tako da su mnogo skeptičniji i mnogo više poštuju demokratski poredak naspram totalitarnih snaga", rekao je Netanyahu.

On je dodao da je bio iznenađen tokom posjete Češkoj da nije morao da uvjerava svoje domaćine o odnosu Izraela prema sporazumu do koga bi se došlo pregovorima.

Netanyahuov cilj je da u Bukureštu i Sofiji lobira protiv kampanje Palestinaca da zvanično objave da imaju suverena prava na čitavoj okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Gazi, na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Rumunski premijer Emil Bok je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se protivi unilateralnim rješenjima u izraelsko-palestinskom sukobu.

Sovjetski sateliti su inače podržali ranije palestinsko proglašenje nezavisnosti 1998. godine.

Netanyahu je rekao da ga ne bi iznenadilo da neki od njih imaju danas drugačije mišljenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: