Sunday Times
0

Netanyahu traži od SAD-a oružje za napad na Iran

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu iskoristit će skori posjet Washingtonu kako bi izvršio pritisak na SAD da mu isporuči napredne bombe potrebne za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, objavio je u nedjelju The Sunday Times.

Njegov posjet, koji počinje u ponedjeljak, dolazi u vrijeme kada obje strane pokušavaju ublažiti krizu u međusobnim odnosima, nakon što je Izrael tokom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena objavio planove o izgradnji 1.600 stanova u istočnom Jerusalemu koji Palestinci žele za prijestolnicu svoje buduće države.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u subotu u Ramallahu: "Bit ću potpuno jasan: svaka gradnja bilo gdje na okupiranom teritoriju je nezakonita i to mora prestati".

Kako u nedjelju javlja agencija AP, ministri u izraelskoj vladi rekli su da je premijer Benjamin Netanyahu obećao američkoj vladi da će odgoditi planove o izgradnji naselja u istočnom Jerusalemu i osloboditi palestinske zarobljenike kako bi smanjio napetosti i izgladio najteži sukob Izraela i Washingtona u posljednjih nekoliko desetljeća.

Izraelski mediji javili su da je Netanyahu odlučio i ublažiti blokadu Gaze te razgovarati o svim spornim tačkama između Izraela i Palestinaca u izravnim pregovorima uz američko posredovanje.

Međutim, agencija Reuters je prenijela kako je Netanyahu u nedjelju izjavio da je u pismu američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton jasno dao do znanja da Izrael neće odustati od gradnje židovskih naselja.

"Naša politika vezana za Jerusalem istovjetna je politici svih izraelskih vlada u protekle 42 godine i nije se promijenila. Što se nas tiče, gradnja u Jerusalemu je isto što i gradnja u Tel Avivu", rekao je Netanyahu u izjavi novinarima.

"Mislim da je to jako važno reći kako te stvari ne bi ostale u sferi komentara i nagađanja. Stoga sam, na vlastitu inicijativu, napisao pismo državnoj tajnici kako bi te stvari bile kristalno jasne", istaknuo je Netanyahu.

The Sunday Times, ipak, navodi da Netanyahu u zamjenu za ustupke vezane za gradnju naselja traži protuuslugu od američkih saveznika, odnosno da SAD opskrbi izraelsko zrakoplovstvo bombama za razaranje bunkera. To sofisticirano oružje potrebno je da bi se razorile iranske instalacije za obogaćivanje urana koje se dijelom nalaze pod zemljom.

Izrael i zapadne vlade optužuju Iran da je cilj njegova nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, što Teheran poriče tvrdeći da on služi za dobijanje energije.