{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Netanyahu traži da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu

F
16.4.2009. u 20:55
0
2
Netanyahu traži da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu
0
Netanyahu traži da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu
Foto: AFP/GPO-HO
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je u četvrtak tokom susreta sa specijalnim američkim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu, doznaje se iz predsjedništva vlade.
"Izrael očekuje od Palestinaca da ga priznaju kao državu židovskog naroda", kazao je Netanyahu svome sagovorniku za vrijeme susreta u Tel-Avivu, javio je AFP.

George Mitchell je pokušao u četvrtak razraditi ideju o dvjema državama, palestinskoj i izraelskoj, prilikom prve posjete Bliskom istoku otkako je u Izraelu formirana desničarska vlada Benjamina Netanyahua.

"Američka politika se koncentrirala na rješenje koje podrazumijeva dvije države koje koegzistiraju u miru", izjavio je Mitchell novinarima nakon susreta u Jerusalemu s izrealskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom.

Američki stav je naišao na prešućivanje izraelske vlade ustoličene 31. marta, koja odbacuje opciju o dvjema državama, ali ističe da je spremna s Palestincima razgovarati o miru na temelju plana o njihovom ekonomskom razvoju.

Netanyahuov prethodnik Ehud Olmert je u novembru 2007. godne zahtijevao da Palestinci priznaju Izrael "kao državu židovskog naroda", ali se više nije varaćao na tu temu.

U to vrijeme vođa palestinskih pregovarača Ahmad Qorei je ovaj zahtjev nazvao "neprihvatljivim" i podsjetio da Palestinska samouprava priznaje izrealsku državu u granicama iz 1967." i da joj neće priznati poseban karakter.

Palestinci smatraju da priznavanje Izreala kao židovske države znači za njih odustajanje od "prava na povratak" palestinskih izbjeglica na svoju zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: