Izrael
0

Netanyahu spreman da pregovara s Palestincima

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu spreman je da nastavi bezuvjetne mirovne pregovore s Palestincima, izjavio je u ponedjeljak jedan visoki izraelski zvaničnik.
  • Smatramo da je priznavanje Izraela kao države židovskog naroda važan element mirovnog procesa, kazao je on, prenosi AFP.

Prošle sedmice, za vrijeme razgovora u Jerusalemu sa specijalnim američkim izaslanikom Georgeom Mitchellom, Netanyahu je tražio od Palestinaca da priznaju Izrael kao židovsku državu.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa odbacio je ovaj zahtjev i nazvao ga "preprekom na putu mira i stvaranja dviju država".

  • Politika SAD-a se koncentrira na rješenje koje podrazumijeva dvije države, palestinskiu i izraelsku, koje će koegzistirati u miru, izjavio je Mitchell.

  • Netanyahu treba da ode u Washington 18. maja kako bi se sastao s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući, izjavio je zvaničnik u predsjedništvu izraelske vlade.

Iz istog izvora se doznaje da je Netanyahu pristupio u nedjelju konsultacijama s ministrom odbrane Ehudom Barakom i šefom diplomatije Avigdorom Liebermanom o situaciji u pojasu Gaze i o mirovnom procesu.