Premijer Izraela
20

Netanyahu smijenio ministra odbrane jer se usprotivio da vlada dobije veću kontrolu nad pravosuđem

S. M.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smijenio je ministra odbrane Yoava Gallanta nakon što je pozvao na zaustavljanje vladinog plana za ograničavanje pravosudnih ovlasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otpustio je svog ministra odbrane Yoava Gallanta u nedjelju, jedva dan nakon što je Gallant postao prvi ministar koji je pozvao na zaustavljanje spornog vladinog plana za reformu pravosuđa u zemlji.

Ovaj potez je intenzivirao ionako dramatičnu domaću krizu, jednu od najtežih u historiji Izraela, koju je pokrenuo prijedlog vlade da sebi da veću kontrolu nad izborom sudija Vrhovnog suda i da se ograniči nadležnost suda nad parlamentom.

Kriza je podstakla masovne proteste, nemire u vojsci i sada, nakon kritike Gallanta i naknadnog izbacivanja iz vlade, raskola u vladajućoj koaliciji.

Gallant je otpušten nakon što je pozvao da se usvajanje zakona odgodi, upozoravajući da je izazvao previranja u vojsci i stoga predstavlja prijetnju sigurnosti Izraela.

"Razdor unutar našeg društva se širi i prodire u Izraelske odbrambene snage", rekao je Gallant u televizijskom govoru.

Raskoli su, kako je rekao, izazvali "jasnu i neposrednu i opipljivu opasnost po sigurnost države - ja neću biti strana u tome".