Svijet
0

Netanyahu se nada "rješenju starih problema"

SRNA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nada se da će najnovija runda mirovnih pregovora sa Palestincima voditi "rješenju starih problema".

Netanyahu je rekao da je neophodno "kreativno razmišljanje" i da pregovarači moraju da nauče lekciju prethodnih neuspjeha ukoliko žele da nađu rješenja za komplikovana pitanja na Bliskom Istoku.

"Mislim da je početak direktnih pregovora u Washingtonu važan korak u postizanju mira između nas i Palestinaca", rekao je Netanyahu na sjednici izraelske Vlade, dodajući da se nada da će biti postignut "historijski sporazum" sa Palestincima.

On je dodao da vidi spremnost u arapskom svijetu za mirovni sporazum i da će nastaviti direktne pregovore sa palestinskim predsjednikom Mahmudoom Abbasom.

Prema njegovim riječima, razgovori moraju da ostanu direktni, sadržajni i iskreni ukoliko se želi postići mir.

Netanyahu je rekao da još ne vidi rješenja problema za nastavak gradnje naselja na Zapadnoj obali nakon isteka moratorijuma 26. septembra.

Pitanje moratorijuma je velika prepreka u mirovnim pregovorima dvije strane.

Palestinski pregovarači zaprijetili su da će napustiti pregovore ukoliko Izrael ponovo krene sa gradnjom naselja.

Sa druge strane desničari u Netanyahuovoj koalicije zaprijetili su da će napustiti vladu ukoliko se produži moratorijum.

U međuvremenu, izraelska vojska uništila je juče nekoliko tunela za krijumčarenje oružja duž granice Egipat-Gaza.

U ovim akcijama poginuo je jedan Palestinac, a dvojica su povrijeđena.

Operacija je bila odmazda za napade palestinskih militanata koji su ubili četiri izraelska vojnika i ranili dva prošle sedmice.