Generalna skupština UN
1

Netanyahu s dijagramom bombe: Svijet ima vremena do ljeta

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Crvenim markerom izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tokom govora na Generalnoj skupštini UN-a, podvukao crtu na dijagramu koji detaljno prikazuje gdje je Iran stigao s izradom nuklearne bombe.

U najdetaljnijem planu za globalnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa, Benjamin Netanyahu rekao je da svijet ima vremena najkasnije do sljedećeg ljeta zaustaviti Iran prije nego ta zemlja uspije u namjeri da izradi nuklearnu bombu, piše Huffington Post.

Netanyahu je prilikom govora na Generalnoj skupštini UN-a prikazao dijagram bombe na kojem je prikazano napredovanje Irana u izradi takvog oružja te je naglasio kako je završena prva faza obogaćivanja urana.

Nakon toga je uzeo crveni marker i podvukao liniju preko koje će, kako kaže, Iran prijeći a Izrael je neće tolerirati. Ta se crvena linija odnosi na dovršenje druge faze i 90 postotnog obogaćivanja urana koje je potrebno da se izradi atomska bomba.

"Do sljedećeg proljeća, najviše ljeta, s obzirom na trenutnu brzinu obogaćivanja urana, Iran će dovršiti srednje obogaćivanje i prijeći na završnu fazu. Nakon toga, svega je nekoliko mjeseci, možda i nekoliko sedmica prije nego dovoljno obogate uran za prvu bombu", rekao je Netanyahu.

Izraelci smatraju da će Iran ukoliko bude posjedovao nuklearno naoružanje biti prijetnja njihovoj zemlji, nakon što je Mahmud Ahmadinedžad, predsjednik Irana u nekoliko navrata opovrgavao holokaust i pozivao na uništenje Izraela.