Izraelske dileme
0

Netanyahu prkosi Obami

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je prkosio Baracku Obami govorom u kojem je iznio niz veoma teških uvjeta pod kojima bi pristao na stvaranje nezavisne palestinske države, pišu u ponedjeljak britanski dnevnici.

Netanyahu je već duže vrijeme pod ogromnim pritiskom da odgovori na pozive novog stanara Bijele kuće i u dilemi da li prihvatiti Obaminu viziju Bliskog istoka s nezavisnom palestinskom državom, čime riskira raspad svoje desničarske koalicijske vlade, ili je odbiti i izložiti se opasnosti da izgubi američku podršku.

U takvoj situaciji Netanyahu je pokušao pronaći srednji put govorom u kojem je ponudio teorijske ustupke u vezi s palestinskom državom da bi izbjegao praktične poteze na planu izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji na čemu pak insistira Barack Obama.

"No, koliko god sve ovo sliči na ciničan manevar izraelskog premijera, ono je ipak korak naprijed za čovjeka koji nikada do sada nije javno rekao da pristaje na palestinsku državu i pred Washingtonom je sada zadatak osigurati da Izraelci kažu šta i kada konkretno nude Palestincima", završava Independent.