The Times
0

Netanyahu predao Moskvi spisak naučnika koji pomažu Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predao je Moskvi listu ruskih naučnika za koje Izrael vjeruje da pomažu Iranu u izgradnji nuklearnog oružja, prenose u nedjelju izraelski mediji pisanje londonskog The Timesa.

Netanyahu je listu predao tokom tajne posjete Moskvi prošlog mjeseca.

Times citira izvor blizak ruskom ministru odbrane koji kaže da je Netanyahu predstavio "konkretne dokaze" kako Rusi pomažu Iranu da postigne spomenuti cilj, a da je Izrael čuvao listu u tajnosti da poštedi Moskvu od političkih naprijatnosti.

Izraelski mediji podsjećaju da je Netanyahu prošlog mjeseca "nestao" na više sati tokom jednog dana. U njegovom kabinetu je rečeno da obilazi sigurnosnu lokaciju u Izraelu, ali se ubrzo otkrilo da je zapravo putovao u Rusiju, što su kasnije potvrdile obje strane.

"Od samog početka Izraelci su željeli da posjeta ostane tajna", rekao je jedan zvaničnik Kremlja prije dvije sedmice, istaknuvši da je toj želji udovoljeno.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina rekao je ruskoj novinskoj agenciji Interfax da za posjetu nisu znali i da se Putin nije sastao s Netanyahuom.

Times piše da se na tvrdnje o pomoći ruskih naučnika gleda s oprezom, jer je prošlo vrijeme "frilens ruskih naučnika".

Zvaničnici u Jerusalemu insistiraju, prema pisanju londonskog lista, da bilo koji ruski naučnik koji radi u Iranu može to činiti samo uz dozvolu Kremlja.

Objavljivanje ovog izvještaja uslijedilo je nakon što su se Iran i šest svjetskih sila vratili pregovorima na skupu u Ženevi. Pregvori uključuju i bilateralne kontatke sa SAD-om na najvišem nivou, navodi izraelska štampa.

Iran insistira da razvija nuklearni porgram u mirnodopske svrhe, a Izrael i SAD vjeruju da je cilj razvoj nuklearnog oružja.