Sabotaže na Bliskom istoku
0

Netanyahu optužuje Iran za pokušaj gušenja demokratije

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak prilikom prijema američkih republikanskih izaslanika da Iran želi sabotirati napore za demokratiju na Bliskom istoku, izvijestio je njegov ured.

"Iran je najveća opasnost s kojom se danas suočavamo“, rekao je premijer Netanyahu obraćajući se delegaciji od 27 članova, koju je predvodio Kevin McCarthy, treća osoba među republikancima u američkom Zastupničkom domu.

"To ohrabruje ekstremiste i vodi ka nestabilnosti u regiji“, dodao je on, uvjeravajući da je cilj Teherana „uništiti bilo kakvu šansu za demokratsko upravljanje, mir i slobodu na Srednjem istoku“.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i druge vlade optužuju Iran da želi proizvesti atomsko oružje, što Teheran opovrgava. Izrael optužuje Iran da podržava libanski Hezbollah i palestinski Hamas, zaklete neprijatelje jevrejske države.

Posjeta republikanskih poslanika koja će trajati jednu sedmicu dolazi poslije posjete 26 demokratskih poslanika i zavšena je u nedjelju. Očekuje se da će 21. augusta doći delegacija od 29 republikanskih poslanika, koja će se sastati s izraelskim i palestinskim zvaničnicima. Ove posjete je organizirala fondacija povezana s moćnim proizaelskim lobijem AIPAC (American Israel Public Afairs Committee).