Svijet
0

Netanyahu odobrio rekordno širenje naselja na Zapadnoj obali

FENA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dozvolio je rekordno širenje novih naselja na okupiranom području Zapadne obale u zadnje dvije godine nakon što je istekao njegov desetomjesečni moratorij na građenje, objavila je u srijedu grupa koja se bavi praćenjem gradnje tih naselja.

Grupa "The Peace Now" objavila je izvještaj prije parlamentarnih izbora u Izraelu koji se održavaju 22. januara. Po tom izvještaju gradnja 6.676 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali odobrena je u 2012. godine, što je puno više nego 1.607 stambenih jedinica u 2011. i nekoliko stotina u 2010. godini. Većina država smatra ta naselja nelegalnima.

Netanyahuova politika naseljavanja "otkriva jasnu namjeru da se koriste naselja kako bi se sistematski potkopalo i učinilo nemogućim realistično i održivo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dvije države".

Desničarski vođa, za kojeg se očekuje da će uvjerljivo pobijediti na izborima sljedeće sedmice, kaže da je predan stvaranju palestinske države pod uslovom da je demilitarizirana i ne predstavlja prijetnju izraelskoj sigurnosti.