Izrael
0

Netanyahu odbacio povlačenje s Golanske visoravni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je mogućnost izraelskog povlačenja s Golanske visoravni zboz njene "strateške važnosti", objavili su u nedjelju izraelski mediji.

Obrativši se krajem sedmice novinarima, šef vlade je opravdao svoje protivljenje povlačenju s tim da "Izrael ostajući na Golanskoj visoravni osigurava stratešku prednost u slučaju sukoba sa Sirijom".

On je naglasio da neće praviti ustupke u vezi s pitanjima "koja su kritična" za izraelsku sigurnost, kada 18. maja bude u Washingtonu razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Izrael je osvojio Golansku visoravan 1967. godine, a pripojio je u decembru 1981. godine, što međunarodna zajednica nije priznala. Tu živi oko 20.000 kolonista.

Sirija u zamjenu za mir traži potpuno vraćanje visoravni do obala jezera Tiberijada, koje je glavna rezerva pitke vode za Izrael, što je Izrael uvijek odbijao.

Izrael traži da Sirija prekine veze s Teheranom, njegovim zakletim neprijateljem i presatane podržavati libanski šiitski Hezbollah i palestinski Hamas.