Oživiti mirovne napore
0

Netanyahu: Nova izraelska vlada pruža ruku pomirenja Palestincima

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da njegova nova vlada pruža ruku pomirenja Palestincima, objavljujući da je spreman na "historijski kompromis" ako se oni vrate za pregovarački stol s dobrom voljom.

Izlažući program vlade u svom novom premijerskom mandatu, Netanyahu je izjavio kako se nada da će oživiti mirovne napore, koji su prekinuti tokom njegovog upravo okočanog četverogodišnjeg mandata, prenosi AP.

Netanyahu je govorio uoči ceremonije na kojoj će biti predstavljena nova koalicijska vlada, sastavljena nakon skoro šest sedmica pregovora poslije izraelskih parlamentarnih izbora održanih 23. januara. Novi tim, sastavljen od tvrdolinijaša i umjerenjaka, izgleda da je više usmjeren na unutrašnju politiku nego na mirovne napore.

Netanyahu je zauzeo pomirljivi ton uoči dolaska američkog predsjednika Baracka Obame, koji će održati odvojene susrete s izraelskim i palestinskim čelnicima. On će, međutim, govoriti samo o uopćenim temama, ne dajući nikakve detalje o bilo kakvim konkretnim ustupcima.

"Pružamo ruku pomirenja Palestincima. Izrael je vremenom dokazao da je spreman na ustupke u zamjenu za istinski mir, a ni današnja situacija nije puno drugačija", izjavio je Netanyahu.

"S palestinskim partnerom spremnim da održi pregovore u dobroj volji, Izrael će biti spreman za istorijski kompromis koji će okončati sukob s Palestincima jednom zauvijek", kazao je.

Priznajući duboke razlike između dvije strane, Bijela kuća već je saopćila da Obama neće donijeti nikakve značajnije nove mirovne inicijative, ali će u bliskoj budućnosti poslati u regiju državnog sekretara Johna Kerryja kako bi uvidio da li je ostvaren ikakav napredak.

Palestinci su odbili da pregovaraju s Netanyahuom tokom njegovog prošlog mandata kada je Izrael nastavio da gradi jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Palestinci tvrde da je gradnja u tim područjima, koja je Izrael osvojio u 1967. i na kojima se nadaju da će uspostaviti svoju budući državu, kao znak loše volje. Više od pola miliona Izraelaca sada živi na te dvije teritorije.

Netanyahu odbija da prekine gradnju naselja, tvrdeći da se pregovori trebaju nastaviti bez postavljanja ikakvih preduslova. Međunarodna zajednica pokazuje, međutim, rastuće nestrpljenje prema Izraelcima.