Problem iranski nuklearni program
0

Netanyahu istražuje curenje povjerljivih podataka iz kabineta

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je naglo prekinuo sastanak sa sigurnosnim kabinetom kazavši da je neko iz kabineta izdao nacionalno povjerenje odavanjem detalja o tajnim razgovorima o Iranu.

Citirajući neimenovani izvor koji je u utorak učestvovao na prvom sastanku sigurnosnog kabineta, novine Yedioth Ahronoth izvijestile su da su izraelske obavještajne agencije dale 14-članoj grupi proturječne stavove o iranskom nuklearnom programu.

"Sigurnost države i njenih državljana zavisi od sposobnosti da se imaju povjerljivi i dubinski razgovori u sigurnosnom kabinetu. Neko je žestoko naštetio povjerenju koje izraelski građani ulažu u ovaj forum", rekao je Netanyahu grupi.

Nije objavio imena niti je kazao da je pokrenuta istraga u ovom slučaju, javio je Reuters.

"Imam odgovornost prema izraelskom narodu i sigurnosti države i zbog toga prekidam ovaj sastanak", rekao je Netanyahu.

Yedioth Ahronoth, najtiražnije izraelske novine, citirale su neimenovanog učesnika u razgovorima u sigurnosnom kabinetu dan ranije.

"Čuli smo detaljne, uznemirujuće i veoma zabrinjavajuće informacije u vezi s napretkom iranskog nuklearnog programa", rekao je neimenovani izvor.

Nije najavljen datum objave za ponovni sastanak kabineta na kojem se radi godišnja obavještajna procjena izraelske vojske i šefova obavještajnih službi.

Izrael i zapadne sile vjeruju da Iran radi na razvijanju nuklearnog naoružanja. Teheran poriče ove optužbe.