Svijet
0

Netanyahu i Barak zagovaraju koaliciju Likuda i Laburista

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak u utorak su inicirali sporazum koji bi ujedinio njihove stranke Likud i Laburističku stranku u novoj izraelskoj vladi, saopćio je zvaničnik laburista.

Zvaničnik Shalom Simchon izjavio je novinarima da će na osnovu sporazuma vlada pod vodstvom Likuda ispoštovati sve izraelske međunarodne sporazume, što je indirektna aluzija na prijelazni mirovni sporazum potpisan s Palestincima, prenosi Reuters.

Preliminarni koalicijski sporazum čeka na ratifikaciju na popodnevnom glasanju izvršnog odbora laburista, čiji se brojni članovi protive da njihova stranka igra ulogu mlađeg partnera desničarskom Likudu, uzimajući u obzir njegove ograničene interese za mirovne pregovore s Palestincima.

Na osnovu sorazuma Barak bi ostao ministar odbrane, javili su izraelski mediji.

Netanyahu je već pronašao saveznike u ultranacionalističkoj stranci Yisrael Beitenu i ortodoksnoj jevrejskoj stranci Shas, ali nastoji izbjeći stvaranje manjinske desničarske vlade koja bi ga mogla dovesti u sukob s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji je najavio da će pomoći Palestincima u uspostavi države pokeraj Izraela.

Uz podršku laburista, Netanyahu bi imao 66 mjesta u 120-članom parlamentu.