Izrael
0

Netanyahu dao instrukcije da se zaustavi nova flotila

FENA
Benjamin Natanjahu (Foto: AFP)
Benjamin Natanjahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyjahu dao je u srijedu instrukcije za nastavak diplomatskih napora kako bi se omeo planirani dolazak flotile za pomoć pojasu Gaze, navedeno je u saopćenju poslije sastanka užeg sastava vlade koji je također predložio i pripremu vojske za mogući dolazak brodova.

Propalestinski aktivisti rekli su u utorak da su pri kraju organiziranja pomorskog konvoja za palestinsku teritoriju, mnogo većeg od prošlogodišnje flotile koju su zaustavili izraelski komandosi.

Devet Turaka poginulo je u upadu komandosa na turski brod "Mavi marmara" koji je bio dio flotile 31. maja prošle godine, podsjeća agencija AP.

Taj incident skrenuo je pažnju svijeta na humanitarnu situaciju u pojasu Gaze i naveo Izrael da djelimično ublaži kopnenu blokadu, ali je pomorska ostala na snazi. Izraelski mediji navode da se polazak nove flotile očekivao u maju, ali da će ona po svoj prilici krenuti tek sredinom juna.

U saopćenju izraelske vlade precizirano je da će izraelske odbrambene snage i sigurnosni zvaničnici nastaviti "neophodne pripreme da osiguraju primjenu pomorske blokade Gaze".

"Svrha blokade je da se spriječi krijumčarenje oružja od strane terorističkih organizacija i spriječe napadi na Izrael", dodaje se u saopćenju.

U organizaciji nove flotile učestvuju ljevičarske grupe iz Evrope i SAD-a zajedno s turskom organizacijom IHH koja je bila organizator i lani, a ostali učesnici su iz jugoistočne Azije, Latinske Amerike, Kanade i Bliskog istoka.

Brod Mavi marmara se u augustu vratio iz Izraela u Tursku i renoviran je za novu flotilu.

Neimenovani izraelski vojni zvaničnici rekli su još ranije da se pomorske snage pripremaju već sedmicama za novu flotilu i da je shvaćaju ozbiljno, ali imaju na umu drugačiju taktiku, ne ulazeći u detalje, već samo naglasivši da je cilj da se izbjegnu žrtve.

U novoj flotili bit će, kako se očekuje, oko 20 brodova, ali se neće isploviti iz turskih luka već iz neke druge mediteranske zemlje.

Izraelski listovi ističu da Netanyjahuova vlada zapravo nije izmijenila svoju politiku koja predviđa da se svaki brod koji pokuša da probije pomorsku blokadu zaustavi silom.

Portparol izraelskog ministarstva vanjskih poslova Jigal Palmor je podsjetio da je na nedavnoj konferenciji donatora za Palestince apelirao na sve strane da šalju humanitarnu pomoć kopnom, a dolazak morskim putem je označio provokacijom i izazivanjem sukoba.